Cloud opslag zoals Dropbox, Google Drive en Onedrive zorgen voor het maken van een exacte kopie van een map/directory op een computer, laptop, tablet of smartphone zogenaamd “synchronisatie“. Wijzigt een bestand op je computer, dan zorgt de cloud synchronisatie software er direct voor dat er een exacte kopie in de cloud wordt opgeslagen. Het bestand is in elk geval in kopie vorm weg uit uw kantoor.

Dit is handig als je op je computer, laptop en smartphone met dezelfde bestanden moet werken; en de bestanden altijd dezelfde moeten zijn en blijven. Met andere woorden: je map/directory met bestanden is overal gelijk.

Backup software maakt een kopie van alle bestanden van je computer op bijvoorbeeld een externe harddisk of speciale tapes. Bovendien zorgt de software ervoor dat gewijzigde bestanden niet de originele bestanden overschrijven, maar het verschil blijven bewaren. Aanvullend dus. Daardoor kun je een voorlaatste versie terugbrengen door middel van een zogenaamde ‘restore‘. Ook is na verwijderen van een bestand het origineel nog terug te halen.

Verschil is dus vooral de wijze waarop een kopie gemaakt wordt. Wordt een bestand verwijderd, dan is met synchronisatie in de Cloud het bestand ook daar verwijderd.

Worden bestanden op je computer aangevallen door hackers, dan kunnen delen van de Cloud ook beschadigd raken. Immers, er is sprake van synchronisatie: ‘maak de computer gelijk met de opslag in de cloud’.

Backup bestanden kunnen altijd teruggehaald worden, zelfs verwijderde bestanden. Backups zijn niet geschikt om op alle apparaten toegang te geven tot dezelfde bestanden, ze synchroniseren niet. Om echt veilig te zijn is het noodzakelijk om backups regelmatig te maken en buiten kantoor op een andere locatie te bewaren. Ook de werking van de backup moet regelmatig getoetst worden; je hebt er niets aan als de backup op externe harddisk of tapes niet correct zijn als gevolg van een hardware defect of een onjuiste instelling van backup software.

 

Cloud Backup. Dit is een enigszins verwarrende aanduiding en kan van alles betekenen. Is het de Cloud opslag wat bedoeld wordt of is het een backup die niet op externe harddisk of tape opgeslagen wordt, maar in de Cloud? En hoe worden gegevens teruggezet als je ze nodig hebt? En hoe weet je dat als bestanden teruggezet zijn, dat het de correcte versie is?

DoubleBackUp doet twee dingen: het maakt een goede backup op kantoor op de harddisk in je Digitale Kluis (DBU-server). Daarna wordt ook continu een backup van die backup bestanden naar de cloud gemaakt (datacenter). Er wordt in beide gevallen precies bijgehouden welke backup wanneer gemaakt werd en of dat succesvol was (controle). Er wordt ook getoetst (testen) of de software exact doet en gedaan heeft wat het moet doen. Bovendien wordt regelmatig handmatig getoetst of het terugbrengen van bestanden (restore) correct verloopt.

Zekering hardware is noodzakelijk om zoveel mogelijk fouten uit te sluiten die veroorzaakt kunnen worden door hardware falen:

  1. De digitale kluis bewaakt het optreden van fouten in de hardware.
  2. Voor professionals is er ook de extra mogelijkheid om een digitale kluis met twee gespiegelde harddisks te kiezen in verband met continuïteit van het snel terug zetten van gegevens.
  3. De backup naar ons datacenter wordt vervolgens opnieuw gecontroleerd op fouten.
  4. De opslag in het datacenter is ook volledig ingericht om fouten te voorkomen en zijn er zeer geavanceerde maatregelen getroffen tegen dataverlies door calamiteiten.